czwartek, 1 sierpnia 2013

"HARIBO SMAK RADOŚCI"

Witajcie kochani!

Lubicie żelki ?
Ja uwielbiam!

Natomiast czy są one tak "dobre" jak nam się wydaje?

"(...) Specjaliści nie pozostawiają jednak złudzeń – kolorowe ciągutki i żelki to tablica Mendelejewa, dlatego powinniśmy trzymać się od nich z daleka." 

"Aby przekonać się, że słodycze tego typu są niezdrowe czy wręcz szkodliwe, wystarczy spojrzeć na skład dowolnych żelków. Sprawdziliśmy – w jednej z paczek znalazł się m.in. cukier, syrop skrobiowy, substancja zagęszczająca, regulator kwasowości, aromaty oraz barwniki (E-104, E-122, E-124, E-129, E-133, E-151). Inne popularne żelki, jak wyczytaliśmy z etykiety, zawierały również syrop glukozowy, zagęszczacze czy substancje glazurujące. To nie wszystko – jeden z producentów umieścił nawet na paczce informację, że „barwniki E-104, E-122, E-124, E-129 mogą powodować nadaktywność u dzieci”."

Dlatego przed złapaniem paczki żelków warto rzucić okiem na skład, i tak przechodzimy do Haribo ich skład jest wolny od szkodliwych substancji chemicznych



Żelatyna – alternatywa dla gumy arabskiej
Do produkcji żelków HARIBO od lat 80. XX w. stosuje się z reguły żelatynę wieprzową zamiast wcześniej wykorzystywanej gumy arabskiej. Nie zawiera ona tłuszczu ani węglowodanów. Badania naukowe dowodzą, że żelatyna może przeciwdziałać ścieraniu się chrząstki stawowej. Przyjmowana regularnie wzmacnia skórę i tkankę łączną.

Skrobia i agar-agar

Niektóre żelki produkowane są z użyciem skrobi lub gatunku glonów agar-agar (np. KWAŚNE JĘZYCZKI). Tego typu artykuły mogą być spożywane przez wegetarian oraz wyznawców islamu.

Kolory – czyste naturalne produkty

Od końca lat 80. XX w. produkty HARIBO uzyskują swój kolorowy wygląd poprzez zastosowanie koncentratów owocowych i roślinnych. Mieszanki z owoców takich jak: czarna porzeczka, pomarańcza, cytryna, owoc czarnego bzu, czerwona porzeczka, aronia, winogrona, szpinak, pokrzywa, marakuja, mango, marchew, kiwi i jabłko nadają produktom HARIBO odpowiednie kolory.

Ciekawe połączenia składników w produktach Haribo

Do produkcji żelków Haribo używane są m.in. takie składniki, jak: koncentraty owocowe, brązowy syrop cukrowy, żelatyna, glukoza i lukrecja. "

Dlatego sięgajmy po HARIBO SMAK RADOŚCI :)



Buziaki :* 

16 komentarzy:

  1. o matko, ale słodkości <3 nie mogę! do tego zdrowsze niż inne.. no chyba zaraz polecę do sklepu ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. żelki <3 słodycze na które można sobie pozwolić na diecie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. już od kilku dni mam na nie taka ochote ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam Haribo :D mmm pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham żelaski <3 Zapraszam na nowy post, z pierwszego dnia mojego pobytu na Chorwacji ( sporo zdjęć ), także zachęcam! ;*

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie posty ;) Można się wiele rzeczy dowiedzieć. Ja ogólnie staram się nie jeść słodyczy.

    OdpowiedzUsuń
  7. w zeszłym tygodniu zaczęłam jeść żelki po 5 latach przerwy ;D

    OdpowiedzUsuń
  8. w takim razie - tylko Haribo! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja nie przepadam za żelkami;p no chyba, że mają tą białą piankę :D ale i tak nie jestem wielkim fanem:)
    buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Lepiej wydać więcej pieniążków na żelki, kupić Haribo i zjeść zdrowiej! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam zelki, szczegolnie te w kwasnej posypce :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy komentarz!
Każdy sprawia mi ogromną radość i motywuje do dalszego prowadzenia bloga, bo przecież bez Was by go nie było!
Jeśli nie pozostawiłeś po sobie tzw. SPAMU bądź pewny że Ci odpowiem!
Buziaki:*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Miło było Cię gościć!

Miło było Cię gościć!